Een ingegroeide teennagel behandelen

door / woensdag, 27 augustus 2014 / Gepubliceerd in Blog

Een ingegroeide nagel, in medische termen Unguis Incarnatus, zorgt voor heel wat gedoe. Zo lukt het door de pijn haast niet om te staan en te lopen op gewone schoenen. Vooral omdat je teen in veel gevallen ook flink gaat ontsteken.

Zelf behandelen
Als je regelmatig pijn hebt aan je nagelrand, maar je nagel is nog niet helemaal ingegroeid, zijn er behandelingen mogelijk die je prima zelf kunt uitvoeren. Zo kun je de nagelrand en het vlees van de teen masseren en naar beneden werken. Zo zorg je voor een betere doorbloeding van de teen en wordt de huid steviger. Daardoor kan de nagel zich minder snel in je huid werken. Als je teen ontstoken is, kun je baden in soda of Biotex. Dit zorgt voor een afname van de ontsteking. Pas hiermee wel op, want als je teennagel al te ver is ingegroeid zul je het met baden alleen maar verergeren. Hiermee maak je namelijk de huid week, waardoor je nagel nog dieper in je huis gaat prikken.

Ga op tijd naar een professional
Twijfel je over je ontstoken teen of is je teennagel ingegroeid? Ga dan voor advies of behandeling naar een professional. Bijvoorbeeld een pedicure, podoloog of huisarts. Een late diagnose van een ingegroeide teennagel geeft meer problemen en complicaties!

Voorkom ingegroeide teennagels
Een ingegroeide teennagel is een pijnlijke aandoening. Voorkomen is dus beter dan genezen. Ondanks dat een ingegroeide teennagel niet helemaal te voorkomen is, hier een aantal tips:

– Draag geen (te) smalle schoenen.
– Trek als je thuis bent regelmatig je schoenen uit.
– Knip regelmatig je teennagels.
– Knip je nagels niet te kort. Zorg ervoor dat je nagels langer zijn dan je teen (maar ook niet te lang).
– Knip je teennagels recht af, knip de hoekjes niet rond.
– Ga niet aan je tenen zitten prutsen, bijvoorbeeld met een nagelschaartje onder de rand van je nagel. Dit kan infecties veroorzaken.
– Bij natte voeten groeien je nagels makkelijker in. Droog je voeten dus goed af na het zwemmen, douchen en baden.
– Laat je voeten eens verzorgen door een pedicure of podotherapeut. Goede verzorging van de voeten helpt ingegroeide teennagels voorkomen.

Meer weten? Loop gerust eens bij ons binnen!

TOP