Naar boven

Wat te doen met hielspoor of andere voetklachten?

Pijn onder de hiel?

Heb je pijn onder de hiel? Dan wordt dat waarschijnlijk veroozaakt door hielspoor. Hielspoor (of peesplaatontsteking) is de meestvoorkomende klacht onder de hiel. Je kunt dit vaak herkennen als de pijn die recht onder de hiel zit. De meeste pijn ervaar je wanneer de spieren koud zijn. Bijvoorbeeld als je wakker wordt en voor het eerst gaat staan. Of als je een tijdje stilgezeten hebt en dan weer de eerste stap zet.  

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeenm wat soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Dit word ook wel een peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd. 

Hielspoor ontstaat meestal door overbelasting van de peesplaat. Dit kan verschillende oorzaken hebben: 

  • Te platte schoenen
  • Niet goed passende schoenen
  • Overbelasting van de hiel of voetpezen (vaak bij hardlopen) 
  • Stijve kuitspieren

Naast deze punten komt hielspoor vaak voor bij een holle voet of juist een platvoet. Wanneer je een van deze twee voettypes hebt, is de kans op hielspoor groter. 

Wat kun je tegen hielspoor doen?

Er zijn verschillende manieren om hielspoor te verhelpen. Je zou zelf zonder al te veel moeite hielspoor kunnen verhelpen of op zijn minst verminderen. Denk hierbij aan rek-oefeningen, rust nemen en goedpassende schoenen dragen. Let erop dat je geen te platte schoenen draagt. Een platte schoen noemt men ook wel een 0-lijn. Hierdoor komt de grootste belasting op de hiel. Wil je op een andere manier hielspoor verhelpen? Dat kan! Wij zetten de volgende punten voor jou op een rij.

  • Schaf steunzolen aan op maat, die voor hielspoor gemaakt zijn. (dit neemt de druk bij de holte van de voet en de hiel weg)
  • Bij Van Keeken schoenen in Bodegraven werken wij met Mysole Hielpad zolen. Speciaal voor hielspoor. Dit geeft een ondersteuning en verlichting voor de hiel.
  • Strassburg sokken. 
  • Shockwave therapie. 
Hieronder zie je de special Mysole hielpad. Deze is in verschillende maten te verkrijgen. Je kunt ze bij Van Keeken schoenen in Bodegraven in de winkel kopen of online bestellen. Heeft u hier interesse in? Bel dan naar de winkel en wij sturen ze naar u op. 0172-612225. 
    

Hoe lang duurt hielspoor?

Hielspoor kan een langdurige klacht zijn, maar dat hoeft niet. In sommige gevallen gaat hielspoor vanzelf over en duurt het enkele weken tot maanden. Maqr hielspoor kan ook wel eens één tot twee jaar duren. Bij Van Keeken schoenen in Bodegraven adviseren wij daarom altijd om direct actie te ondernemen, om ervoor te zorgen dat de hielspoorklachten zo snel mogelijk weg gaan. Laat bij ons je schoenen controleren en schaf eventueel een special heelpad aan. 

Als je goede schoenen hebt en eventueel een special heelpad dan zal dat al heel wat verlichting geven en zal de klacht waarschijnlijk langzaam overgaan. Maat is dit niet voldoende, laat dan een steunzool aanmeten en begin met oefeningen. Wil je meer informatie over klachten in uw voeten? 

Podoloog

In onze winkel in Bodegraven is het mogelijk een afspraak te maken met de podoloog; zij kan kijken wat de oorzaak is van je voetklachten en een eventuele steunzool aanmeten. Kom dan bij ons langs in de winkel in Bodegraven. Ons deskundige team helpt je graag van je voetproblemen af. Ook bij ons is het mogelijk om steunzolen aan te laten meten.